Arrelats

Sidillà / 2021

22,00

Vull reservar el llibre per quan estigui disponible

ISBN: 9788412224047 Categories: ,
Comparteix-ho!

Descripció

Les famílies més antigues de Catalunya

“No hi ha unes famílies més antigues que altres. Sí que hi ha, però, algunes famílies que han viscut a la mateixa casa des de fa molts segles i moltes generacions. Les hem cercades i hem recorregut milers de quilòmetres per tot Catalunya per anar-hi a parlar. Volíem saber si la memòria queda retinguda en una casa. Que ens expliquessin com ha afectat, a la menuda, la història gran. Com han viscut els conflictes que han construït el país que som. Volíem saber també com s’ho han fet per seguir en un mateix lloc quan tot ha anat canviant tant: els conreus, els valors, la urbanització del territori, la cultura…

Els Plana-Rovira són a Sant Miquel de Campmajor des del segle XII. Els Casamada van arribar a Castellar del Vallès fa nou segles… Totes les famílies que apareixen en aquest llibre han arribat al segle XXI amb un passat robust, amb unes arrels ben fondes, però han hagut de lluitar de valent per adaptar-se als nous temps i per evitar que la globalització i la modernitat no arrasin i acabin amb el llegat que han rebut: gent vinculada a la terra. «Hom no posseeix la ter-ra, hom posseeix la tradició», diu un dels entrevistats. De la memòria ens interessa saber, sobretot, com ateny el futur. Enòlegs, ramaders i pagesos amb mirada llarga, que saben que a la vida hi ha moments bons i moments dolents, però que l’important sempre és resistir, persistir i avançar-se.”
Un llibre recomanable per veure els ulls de la història a través de les pedres dels masos que durant tants anys han aixoplugat famílies permeten una transmissió de fets i formes d’entendre molt comuns a totes les famílies, però que en aquests casos a través d’aquest treball d’assaig periodístic permet fer-ne un seguiment molt interessant.

Informació addicional

Any

2021

Editorial