Fra Valentí Serra de Manresa

PASSIÓ PER LA SETMANA SANTA

Edicions Morera / 2023

15,00

En estoc

ISBN: 9788412356670 Categoria:
Comparteix-ho!

Descripció

Festes i tradicions

“A PASSIÓ PER LA SETMANA SANTA descobrirem de la ma de fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular, allò essencial que cal saber entorn de la Passió i la Setmana Santa.

L’autor ens ofereix una aproximació històrica efectuada a partir de documents d’arxiu i de fonts impreses poc conegudes i ens descriu les principals tradicions populars i religioses articulades entorn de les celebracions de la Setmana Santa a Catalunya, des del diumenge de Rams fins a Pasqua, dedicant una particular atenció al viacrucis i a les nombroses processons.

PASSIÓ PER LA SETMANA SANTA s’estructura en quatre grans capítols que al llarg dels quals l’autor aporta:

  • Aproximació històrica a la Passió de Crist basada en el recull ordenat de les nombroses notícies que ens han arribat sobre les crucifixions en el món romà.
  • Breu repàs a la litúrgia pròpia de la Setmana Santa, des del Diumenge de Rams al de Pasqua.
  • Relat de tradicions pròpies de la Setmana Santa, des de les processons i les representacions teatrals de caràcter devocional -especialment les que han perviscut a Cervera, Olesa i Esparreguera-, a d’altres com les caramelles o les danses de la mort.
  • Relació de les principals devocions i relíquies conservades a Catalunya.
  • Descripció de les principals herbes santes vinculades a la Passió i els àpats més característics entorn de la Setmana Santa.
  • Mapa amb totes les representacions de la Passió que se celebren arreu de Catalunya.

Destaca el valor de la primera part del llibre que analitza el fet de la Passió de Crist a partir de fonts clàssiques i de recerques mèdiques i bíbliques, aportant nombroses dades històriques sobre les execucions i crucifixions en el món romà.

Seguint la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità, PASSIÓ PER LA SETMANA SANTA està escrit en un llenguatge entenedor però precís i rigorós.  Inclou nombroses dites i refranys així com singulars il·lustracions, tot complementat per unes notes finals amb referències bibliogràfiques i un índex analític exhaustiu.”

 

Informació addicional

Autor/a

Editorial

Any

2023